Planten als stroombron op golfclub Heelsum & Heiloo
13 december 2023 Golf, Innovatie
De natuur als inspiratiebron: de inzet van deze nieuwe techniek is de ultieme bewijsvoering. Op Golfclub Heelsum en Golf- & Countryclub Heiloo installeerden we onlangs een heuse plantbatterij. Een innovatieve techniek, ontwikkeld door Plant-e, waarbij elektriciteit wordt gegenereerd met behulp van levende planten.
Planten als stroombron
Plant-e ontwikkelt producten waar levende planten elektriciteit genereren. Deze innovatieve aanpak, oorspronkelijk ontdekt aan de Wageningen University, heeft zich verder ontwikkeld binnen Plant-e. Er is een stroombron ontwikkeld waarmee jarenlang continu elektriciteit kan worden geproduceerd voor toepassingen op laagvermogen, zoals sensoren en verlichting. 

Hoe werkt het?
Via fotosynthese produceert een plant organisch materiaal. Terwijl een deel van dit materiaal wordt gebruikt voor de groei van de plant, blijft een ander deel ongebruikt. Dit resterende materiaal wordt door de wortels uitgescheiden in de grond, waar bacteriën het afbreken. Tijdens dit natuurlijke afbraakproces komen als bijproduct elektronen vrij.Plant-e heeft een geavanceerd systeem ontwikkeld om deze vrijgekomen elektronen te benutten als elektriciteit. Na gebruik worden de elektronen opnieuw vrijgegeven in de grond, waardoor de cirkel van duurzame energieproductie compleet is. 

Primeur op het gebied van golfbaanonderhoud
Deze innovatieve technologie zal bij De Enk Groen & Golf worden ingezet om onze vochtmeters van stroom te voorzien. Met de gegevens van deze vochtmeters kunnen we het onderhoud van de golfbanen op een nauwkeurige en efficiënte manier aansturen. Het is een primeur voor golfbaanonderhoud en een concrete stap naar een duurzamere toekomst.

Lees hier meer over deze innovatieve samenwerking.