Supertree verrijst in Hillegom
18 oktober 2019 Supertree, innovatie
De eerste Nederlandse Supertree is aangekomen in Hillegom, waar hij de komende tijd opgebouwd gaat worden. De Supertree heeft allerlei functies die in de openbare ruimte goed van pas komen. 
Prijsvraag
De Supertree is gemaakt door de Enk Groen & Golf, naar voorbeeld van de Singapore Supertrees, om techniek en groen met elkaar te verbinden. Op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht werd hij voor het eerst tentoongesteld en vroegen we de bezoekers van de stand welke toepassingen zij zagen voor de Supertree. We verbonden er een prijsvraag aan en Arend Kranenburg van de gemeente Hillegom was de winnaar. Ook op de Vakbeurs Openbare Ruimte van 2019 was de Supertree weer het stralende middelpunt in de stand van de Enk. Daarna is hij naar Hillegom getransporteerd.  

De beste ideeën
Arend Kranenburg ziet onder andere educatie, klimaatadoptatie, wateropvang, een ontmoetingsplek, energieopwekking en een broedplaats voor vogels als mogelijkheid. Op basis hiervan zijn een aantal aanpassingen gedaan die het bouwwerk nóg multifunctioneler maken. Zo zijn naast het Zorgeloos Groen en de waterbuffer onder de beplanting ook verlichting, een zitrand en luchtzuivering opgenomen. De geïntegreerde elektrostatische luchtreiniger, aangebracht door VFA-solutions (info@vfa-solutions.com) reinigt 1.250 m³ lucht per uur. 

Plaats in het centrum
De Enk Groen & Golf plaatst de Supertree op de hoek van de Mariastraat en de Hoofstraat. Een centrale plek, omringd door winkeliers, waar de Supertree goed tot zijn recht zal komen en waar de inwoners van Hillegom optimaal van de functies kunnen profiteren. De Supertree staat daar tot het einde van het jaar. 


Weekblad De Hillegommer berichtte ook over de bijzondere verschijning in het centrum: https://www.dehillegommer.nl/nieuws/algemeen/53831/superboom-in-het-centrum