Woongebouw De Snor krijgt nieuw groen dak
28 december 2020 Groen
Woongebouw De Snor sluit het jaar af met een nieuw dak. Vervanging was nodig om het in 1989 opgeleverde gebouw lekdicht te houden. Het dak kreeg ook nog een groene laag. Die heeft verschillende voordelen.

Lekdicht en groen
De Snor is een studentenhuis in Kralingen, Rotterdam. Dakbedekker Cazdak kreeg van eigenaar Stadswonen de opdracht om de oude dakbedekking te vervangen. De opdracht om een groendak daarop aan te brengen kwam via zusterbedrijf Binder bij ons terecht. Die hebben we in augustus en oktober uitgevoerd.

Opbouw
Het groendak op het studentenwoongebouw is een zogeheten extensief dak. Dat betekent dat er sedumplanten op komen en er verder geen gebruiksmogelijkheden zijn. De opbouw is als volgt: Bovenop de dakbedekking komt eerst waterhoudende beschermmat van Optigrün. Daarop worden drainageplaten geplaatst die afgedekt worden met filterdoek, ook allemaal van Optigrün, om te voorkomen dat het substraat de drainagegaten verstopt. Dan een laag substraat van 5 centimeter. In de hoeken 8,5 centimeter en langs de lange zijden 6,5 centimeter, vanwege de hogere windbelasting op die punten. Als laatste worden de sedummatten, geleverd door Optigrün/Sempergreen, gelegd.

De voordelen
Een sedumdak heeft veel voordelen. Ten eerste zorgt de beplanting ervoor dat de dakbedekking die eronder ligt langer meegaat. Een groendak werkt ook isolerend. Als het koud is houdt het de warmte binnen en als het warm is stoot het de warmte juist af. Het draagt bovendien bij aan een duurzamere, groenere omgeving in de stad.

Met een kraan
Een speciale uitdaging bij dit werk was de toegankelijkheid. We hebben alle materialen met een kraan boven op het dak moeten tillen.