Woontoren Terrazza op Zeeburgereiland krijgt tweedelige daktuin
8 maart 2021 Groen, daktuin
Een modern wooncomplex kan niet zonder daktuin, zeker niet in een grootstedelijke omgeving als Amsterdam. Daar verrijst op dit moment een gigantisch nieuwbouwproject dat in verschillende fases – blokken - gebouwd wordt: Zeeburgereiland. In blok 12 bouwt Era Contour Terrazza, een woongebouw met allure. Daarop hebben wij van De Enk een intensieve daktuin aangelegt die gedeeltelijk privéterrein is en gedeeltelijk openbaar.

Twee delen op parkeerkelder
Zeeburgereiland in Amsterdam is flink in ontwikkeling. Het gebied tussen de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied aan de ene kant en IJburg wordt omgevormd tot een nieuwe stadswijk aan het water. Als alles straks klaar is, wonen er 10.000 mensen. Midden op het eiland is Terrazza verrezen, een opvallend bouwwerk bestaande uit drie woontorens die onderling met elkaar verbonden zijn. Het complex heeft een ondergrondse parkeerkelder met daar bovenop een daktuin in twee delen. Het ene deel bestaat uit de privétuinen van de bewoners en het ander is vrij toegankelijk voor iedereen.

Gebakken klinkers en cortenstaal
De tuin ligt op het dak van de parkeergarage en heeft daarom als ondergrond een daktuinsysteem met diverse lagen zoals, beschermlaag, filter laag, funderingslagen, substraatlagen en drainagelagen. Het openbare gedeelte is toegankelijk via een trap vanaf de parkeerkelder. Deze gezamenlijke tuin bestaat uit paden van gebakken gele klinkers en de borders hebben wij aangeplant met 26 meerstammige berken en siergrassen. De beplanting heeft zijn eigen watervoorziening. Alle opsluitingen en randen zijn van cortenstaal. Het geheel is afgemaakt met een speeltoestel voor de kinderen dat aan de voorkant is geplaatst. De privétuinen krijgen terrassen en afscheidingen van haagbeuken. De terrassen maken we op tegeldragers. Als beregening voor de beplanting leggen we druppelleidingen aan.

We hebben de werkzaamheden in meerdere fases uitgevoerd. Het voortraject is opgepakt door ons dochterbedrijf Binder groenprojecten. De uitvoering hiervan hebben wij gedaan. Begin november hebben we de complete daktuin opgeleverd.