project : Centrum Oude Pekela
Met het ingrijpende project Oude Pekela Centraal heeft Oude Pekela zijn centrum totaal gereconstrueerd tot een nieuw, groen en kleurrijk dorpshart. Ter voltooiing heeft De Enk het centrumplein ingericht met Zorgeloos Groen, het beplantingsconcept met groengarantie.
Oude Pekela Centraal
Het plan voor de herontwikkeling van het centrumgebied is voor en door Pekelders ingericht. Leegstaande winkelpanden kregen een nieuwe invulling of werden gesloopt en het Hellingplein, de Raadhuislaan en het Raadhuisplein zijn aangepakt. De twee pleinen en de straat zijn opnieuw ingericht en gebruiksvriendelijker gemaakt om een centrale plek te creëren voor ondernemers, inwoners en bezoekers.
Enthousiast over Zorgeloos Groen
De gemeente Pekela benaderde ons met de vraag of we een Zorgeloos Groen-concept konden maken voor het centrum. Tijdens een beursbezoek was zij enthousiast geraakt over het concept dat heel het jaar door groen en beleving brengt en bovendien onderhoudsarm is. Het centrumplein is een openbare A-locatie waar ook het gemeentehuis aan grenst. De gemeente wilde voor deze plek beplanting met in het oog springende kleuren die ook in de winter een mooi beeld geeft. Het zorgeloze zit ‘m in het feit dat we het hele traject verzorgen, van plan tot uitvoering inclusief drie jaar onderhoud. Als de plantvakken dichtgegroeid zijn, heeft Zorgeloos Groen weinig onderhoud nodig.
Het centrumplein is een openbare A-locatie waar ook het gemeentehuis aan grenst. De gemeente wilde voor deze plek beplanting met in het oog springende kleuren die ook in de winter een mooi beeld geeft.
Goede voedingsbodem
Anet Scholma van Buro Mien Ruys heeft specifiek voor deze locatie een beplantingsplan gemaakt dat de beleving van het centrumplein, met het aansluitende winkelcentrum en de aangrenzende molen, vergroot. Als basis is er ongeveer 30 centimeter Zorgeloos Groen-substraat gelegd; een goede voedingsbodem voor de vaste planten die onkruidvrij is en goed vocht vasthoudt. De dakeiken op het plein zorgen voor schaduw. Ze groeien langzamer en hebben minder onderhoud nodig dan de gebruikelijke dakplatanen.
Veel complimenten
Voor de hoveniers die dit project uitvoerden was dit een bijzonder leuk project omdat ze al tijdens de aanleg veel complimenten kregen. Als finishing touch hebben we een bijenhotel geplaatst om de bijenpopulatie in Oude Pekela een impuls te geven.