project : Hybride grasmat Fortuna Sittard
Eredivisieclub Fortuna Sittard speelt sinds het voetbalseizoen 2018/2019 op een nieuwe hybride grasmat van wereldmarktleider Tarkett Group. De Enk Groen & Golf verzorgde de cultuurtechnische aanleg van het veld en startte in juni 2018 met de voorbereidingen. Het project, dat in twee fases uitgevoerd werd, was in oktober 2018 klaar. 
In twee fases
In de eerste fase werd een nieuwe natuurgrasmat gelegd, na de interlandbreak in oktober werden de kunstgrasvezels toegevoegd. Om de twee centimeter werd een bundelkunstgrasvezels 18 centimeter diep in het veld geïnjecteerd. Zo houdt de grasmat de voordelen van natuurgras en is er toch weinig speelschade, sneller herstel, betere drainage en een vlakker veld.  
Win/win
Fortuna Sittard-voorzitter Isitan Gün is een groot voorstander van natuurgras, maar ziet ook de voordelen van de kunstvezels. “Het veld bestaat nu voor minder dan tien procent uit kunstgrasvezels. De hybride-oplossing die de Tarkett Group ons kon bieden geeft ons de voordelen van allebei.” 

Het veld bestaat nu voor minder dan tien procent uit kunstgrasvezels. Deze hybride-oplossing biedt de voordelen van kunst- én natuurgras.
Betaalbare topkwaliteit
Arjan Knottnerus, Business Development Director bij Tarkett Sports BV, kan de keuze van Fortuna Sittard voor natuurgras wel waarderen. “Van alle Limburgse clubs is er maar één die trouw blijft aan natuurgras. En dat midden in de huidige kunstgrasdiscussie. Fortuna Sittard wilde het beste en hun keuze laat zien dat het niet alleen voor Europese topclubs financieel haalbaar is om een kwalitatief perfecte grasmat te hebben.”
Ervaring in aanleg en onderhoud
De Enk Groen & Golf heeft inmiddels ruime ervaring met de aanleg en het onderhoud van hybride grasmatten. Zij hebben eerst de bestaande toplaag verwijderd en de drainage en beregening hersteld. Daarna is het veld geëgaliseerd, klaargemaakt voor bezoding en is er een toplaag aangebracht op het Grassmasterveld. Het hybrideveld blijft bij de Enk in beheer en onderhoud.