project : Nieuw stadshart Zaandam krijgt natuurlijke daktuin
Burano in Zaandam heeft een hoogwaardige daktuin gekregen die het project verbindt met de naastgelegen Zaanse Helden. De natuurlijke daktuin is aangelegd op de parkeergarage van het wooncomplex die in de plaats komt van een gedateerd kantoorpand. In samenwerking met dochterbedrijf Binder Groenprojecten is het project aangenomen en geëngineerd. De Enk Groen & Golf heeft de uitvoering op zich genomen.
Alinea2

Wonen met groen in de buurt


In het nieuwe stadshart van Zaandam, op loopafstand van het station, bouwt Stebru drie appartementengebouw voor een verscheidenheid aan huurders. Het project kreeg de naam Burano. Eerder stonden hier kantoor- en bedrijfsgebouwen. Nu wordt het klaargestoomd voor hoogwaardige bewoning, met of zonder zorg. In het project is veel aandacht voor groen, onder andere in de vorm van een natuur inclusieve daktuin die toegankelijk is voor de bewoners en bijdraagt aan een goede habitat voor bijen, insecten en vlinders. Om de belevingswaarde te vergroten zijn in het ontwerp de seizoenen verwerkt met kleuren en bloeiwijze. Tussen de twee zitplekken is een jeu-de-boulesbaan aangelegd.  

Herinnering aan veenweidelandschap

Het ontwerp benadrukt de cultuurhistorische waarde van het omliggende veenweidelandschap. De verharding stelt het water voor en de plantvakken de eilanden die in het veenweidelandschap voorkomen. Er zijn veel natuurlijke materialen gebruikt. De picknicktafels en lichtmasten zijn van eikenhout. Er is gebruik gemaakt van vleermuisvriendelijke verlichting die een oranjeachtige kleur heeft. Als laatste is de beplanting aangebracht. De waardbeplanting biedt nestmateriaal en beschutting voor vogels en het hele jaar door voldoende voedsel.
Alinea 2
Quote
Het ontwerp benadrukt de cultuurhistorische waarde van het omliggende veenweidelandschap. De verharding stelt het water voor en de plantvakken de eilanden die in het veenweidelandschap voorkomen.

Prettige samenwerking

Deze fraaie, natuurlijke daktuin is het resultaat van een prettige samenwerking tussen verschillende partijen. We kijken uit naar de volgende bouwfase, De Zaanse Helden.