project : Nieuwe tuin hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden
Bij groene hogeschool Van Hall Larenstein spelen de tuinen rondom de gebouwen een belangrijke rol bij het onderwijs. Om de leeromgeving inspirerend te houden heeft de school de tuin van locatie Leeuwarden laten vernieuwen.
Duurzaamste hogeschool
Van Hall Larenstein is de duurzaamste hogeschool van Nederland met locaties in Velp en Leeuwarden. Duurzaamheid en een grote verantwoordelijkheid voor de toekomst van de aarde zijn steeds terugkerende thema’s. Studenten krijgen de ruimte om zich individueel te ontwikkelen in een inspirerende omgeving. In Leeuwarden is dat de tuin die de gebouwen omringt. Die was na een aantal decennia aan vernieuwing toe.
Eigentijds
De tuin, die aansluit op natuurgebied Potmarge, is een openbaar gebied dat dient als ontmoetingsplaats voor studenten, leraren en andere gebruikers van de schoolgebouwen. 
Buro Poelmans Reesink maakte een ontwerp voor een eigentijdse tuin die aan alle wensen van de opdrachtgever en gebruikers voldoet. 
Studenten krijgen de ruimte om zich individueel te ontwikkelen in een inspirerende omgeving. In Leeuwarden is dat de tuin die de gebouwen omringt.
Vlonder en verhogingen
De Enk Groen & Golf voerde het ontwerp uit. Er is onder andere een vlonder geplaatst van een paar honderd vierkante meters. De bestaande bestrating is grotendeels hergebruikt. Verder zijn er verhogingen in het landschap gemaakt die de plantvakken omsluiten en tegelijkertijd dienen als zitranden. Het resultaat is een speels lijnen- en vormenspel. De beplanting aanleggen is extra uitgediept voor meer biodiversiteit, een van de belangrijkste wensen van de hogeschool.
Samenwerking met studenten
De nieuwe tuin diende ook als leerobject voor de studenten van de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting bij Van Hall Larenstein. Onder leiding van directievoerder SmitsRinsma keken en hielpen zij mee bij het bestek, de realisatie en de aanleg. Een uitdaging vormde de constructie van de vlonder. Een leerzaam traject voor de toekomstige directievoerders en uitvoerders.