project : Zorgeloos Groen voor wadi’s in Nijmegen
In 2019 had Nijmegen de primeur. De eerste Zorgeloos Groen-wadi hebben we aangelegd bij project de hatert. Geen saai slootje met gras meer, maar een waterretentiebassin met vaste planten. We hebben ons Zorgeloos Groen-concept doorontwikkeld, speciaal ontwikkeld voor dit soort ondergronden. De grote uitdaging met wadi’s is namelijk dat ze de ene keer vol met water staan en de andere keer kurkdroog zijn.

Kurkdroog en kletsnat
Om hemelwater af te kunnen voeren naar het grondwater hebben we in Nederland wadi’s, natuurlijke waterretentiebassins. Die zagen er eigenlijk altijd uit als een slootje met gras erin. In Nijmegen, bij project de Hatert, lagen ook van dit soort wadi’s. Qua uitstraling geen eenheid met de omgeving. Woningbouwvereniging Talis, eigenaar van het complex, wilde meer beleving en biodiversiteit en vroeg ons de wadi’s dezelfde kleur en uitstraling te geven als het omringende Zorgeloos Groen. 

Bestand tegen uitersten
De beplanting in de wadi’s moet tegen beide uitersten bestand zijn. In samenwerking met de specialisten van Boot & Dart hebben we onderzocht welke plantensoorten daarvoor in aanmerking komen. Aan de hand van de uitkomsten hebben we een beplantingsplan gemaakt met vochtbestendige soorten onderin en droogtebestendige soorten bovenin. Het resultaat is een compositie die meer kleur en beleving brengt in de woonomgeving en ook nog eens meer water vast kan houden dan een met gras begroeide wadi. De eerste Zorgeloos Groen-wadi’s zijn in de lente in Nijmegen aangelegd.  
Geen saai slootje met gras meer, maar een waterretentiebassin met bloeiende vaste planten.