Groen op doktersvoorschrift
20 november 2021
Een ziekenhuis, daar ga je niet voor je lol naartoe, daar zijn we het allemaal wel over eens. Die ziekenhuizen weten dat zelf ook en daarom doen ze er tegenwoordig alles aan om ‘de pijn een beetje te verzachten’. Goede vormgeving, vriendelijke interieurdesigns, rustgevende kleuren; alles om dat oncomfortabele gevoel dat je hebt als een ziekenhuisbezoek noodzakelijk is, weg te nemen. Een hele verbetering ten opzichte van de kale, kille bedoening die vroeger de standaard was.
Natuur aan de muur
Wat je ook ziet is dat levensgrote prints van bloemen, bomen en planten aan de muur deel uit maken van die patiëntvriendelijke interieurs. En dat werkt: mensen worden vrolijker en rustiger van de natuur, zelfs als die op papier gedrukt is. Die blikvangers leiden hun gedachten af van waar ze voor komen en geven er positieve gevoelens voor terug. Het is zelfs bewezen dat een groene omgeving – echt of virtueel – het genezingsproces versnelt. 

Het echte werk
Met zo’n mooi resultaat zou je denken dat het ‘echte werk’ ook volop ruimte krijgt daar waar dat kan: in de buitenomgeving van het ziekenhuis. Gek genoeg is dat niet het geval. De meeste ziekenhuizen kiezen ervoor om zich te omgeven met steen, beton en asfalt. Vanwege de parkeerplaatsen, liefst zo veel mogelijk en zo dicht mogelijk bij de ingang. 

Andere mindset
Dat klinkt logisch en toch wordt hier naar mijn mening een denkfout gemaakt. Als groen zo belangrijk is voor het welbevinden van mensen en zelfs bijdraagt aan een versneld genezingsproces, waarom maken we daar dan geen gebruik van in de omgeving waar dat er het meest toe doet? Even een wandelingetje – of voor mijn part met de rolstoel – langs een mooie, frisse groenpartij en je komt met een heel andere mindset dat ziekenhuis binnen. Groen op doktersvoorschrift. En je hoeft er niet eens voor langs de apotheek.  


Frans Reulink
Directeur/eigenaar de Enk Groen & Golf 
De Vernieuwers