Groenonderhoud, van vakmanschap naar bezigheidstherapie?
24 november 2017
Hoe ziet het groen bij u in de straat eruit? Voldoet het aan het beeldbestek? Misschien een rare vraag, maar dat is blijkbaar het enige wat telt tegenwoordig. Als het over groen gaat, nemen we genoegen met een krappe voldoende, een 6 min, en kijken we niet verder dan onze neus lang is. Groen als de sluitpost van de overheidsbegroting. Kwaliteit en vakmanschap delven het onderspit. 
Snel en goedkoop
Hoe kun je het snelst en tegen de laagst mogelijke kosten onderhoud uitvoeren aan openbaar groen en toch voldoen aan het beeldbestek? De groenaannemer die dat weet, heeft in Nederland het meeste werk. Er zijn allerlei trucjes voor, het onkruid gewoon maaien bijvoorbeeld. Vergelijk het met photoshoppen: je haalt de probleemzones niet weg, maar verdoezelt ze een beetje. Als het maar voldoet aan het beeldbestek. Hoe is van ondergeschikt belang. Nog erger wordt het als opdrachtgevers social return voorschrijven.   

De balans is zoek
Begrijp me goed: ik ben een groot voorstander van social return. Bij de Enk Groen & Golf geven we mensen met afstand tot de arbeidsmarkt graag de ruimte om zich te bekwamen en te bewijzen in het mooie groenvak. Niets ten nadele van hen - zij kunnen er ook niets aan doen dat overheden hen als wisselgeld gebruiken - maar de balans is zoek en als gevolg daarvan zijn onze hoogopgeleide vakmensen vooral bezig met het aansturen van teams die op hun beurt vooral bezig zijn met ‘voldoen aan het beeldbestek’. Tegen de laagst mogelijke prijs. Geen wonder dat zo weinig jonge mensen kiezen voor het groenvak. 

Vicieuze cirkel
Groenonderhoud is in een rare vicieuze cirkel beland. De juiste mensen zijn met de verkeerde dingen bezig, met werkzaamheden die niet tot hun taken behoren en met lapmiddeltjes die geen zoden aan de dijk zetten. Hun kennis en ervaring worden veel te weinig benut en als ik denk aan de kansen die daarmee gemist worden, huilt mijn groene hart. Laat die gemotiveerde, gekwalificeerde vakmensen hun vakmanschap inzetten. Voor beter groen, een beter milieu en meer welzijn en gezondheid. Groenonderhoud is een vak, geen bezigheidstherapie.

Frans Reulink
Directeur/eigenaar de Enk Groen & Golf 
De Vernieuwers