Innoveren is ook leren
6 oktober 2017
Er was een tijd dat vakmanschap gelijk stond aan ‘met de hand’. Dat is allang achterhaald. Machines en technologieën deden hun intrede en daar werd de vakman echt niet minder vakman door. Maar we gaan steeds een stapje verder en nu zetten we zelfs robots in die volledig automatisch en onbemand aan de slag gaan, een ontwikkeling waar we bij de Enk Groen & Golf heel enthousiast over zijn. Machines die zo autonoom zijn, betekenen die dan wel het einde van de groenvakman?  
Opleiden
Ik kan daar heel kort over zijn: nee, eerder het tegenovergestelde. Maar zijn taak verschuift wel. Neem bijvoorbeeld de maairobots. Terwijl die geruisloos en uiterst precies het routinewerk doen, hebben onze greenkeepers de tijd en de ruimte voor het ‘echte’ werk: data gestuurd precisiebeheer. Een hele mond vol voor iets wat nog in de kinderschoenen staat en dat wij in rap tempo naar een grotere maat helpen. En daar hebben we die vakbekwame greenkeepers hard bij nodig. Steeds minder krijgen ze te maken met grasmaaier en hark en steeds meer met automatiseringssystemen, sensoren en computerprogramma’s. Voor die taken moeten wij hen als branche en bedrijf opleiden. 

Van elkaar leren
Maar hoe doe je dat, mensen opleiden voor iets wat nog zo ontzettend nieuw is? Het sleutelwoord is volgens ons samenwerken. Om te beginnen verzamelen we kennis over gewassen, grassen en bodem, zodat we weten hoe we ziekten en plagen kunnen voorkomen. Daar hebben we onder andere een aantal zeer gedreven medewerkers op de afdeling Golf voor. Zij doen het veldwerk, letterlijk en figuurlijk. We zoeken ook de samenwerking met andere bedrijven voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën en apparatuur. En last but not least: hogescholen en universiteiten. We versterken elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen.  Het mooie is dat we zo op meer dan één manier investeren in de toekomst. Studenten die van dat mooie groenvak hun beroep willen maken profiteren van die kennis en kunde. Want de vakman van de toekomst, dat is niet een robot, maar een hoogopgeleid talent met een groen hart. 

Gerard van der Werf
Directeur/eigenaar de Enk Groen & Golf 
De Vernieuwers