Dé oplossing voor alle problemen in de wijk
3 november 2017
Mensen bewegen niet genoeg, er is geen sociale samenhang, ontspannen en onthaasten is lastig, overal ligt zwerfafval; de (stads)wijk kent zo zijn eigen problemen. Het lijkt misschien een ingewikkelde kwestie om daar verbetering in te brengen, maar ik zeg dat er één oplossing is voor al die problemen. Eén simpele remedie waar iedereen beter van wordt. Meer blauw op straat? Nee, meer groen in de straten! 
De wijk fleurt op
Maar dat groen moet dan wel van hoge kwaliteit zijn. En daar bedoel ik mee: goed aangelegd, mooie planten, goede variëteit. Geen snel uitgebloeide eenjarigen of kale grasveldjes, maar sterke, ziektevrije vaste planten. Een compositie van struiken, heesters en bloeiende planten die het hele jaar door kleur geven aan een perk of plantsoen, zodat er in ieder seizoen wat te genieten valt. Zodat diversiteit terugkomt in het straatbeeld en we weer bijen en vlinders gaan zien. Zodat kleuren de hoofdrol nemen en de wijk letterlijk opfleurt. Moet je eens opletten wat dat met een mens doet.

Het rendement
“Ja maar…,” hoor ik u denken, “dat kost handenvol geld!” Gebleken is dat dat wel meevalt. De investering voor de aanleg van dit concept, dat wij Zorgeloos Groen noemen, mag dan iets hoger zijn, op de lange termijn betaalt zich dat dubbel en dwars terug. De beplanting gaat namelijk veel langer mee en de schoffels hebben we doormidden gebroken. Die hebben we bij dit soort perken niet meer nodig. We wieden alleen nog onkruid in hotspots. En als we even verder kijken dan alleen aanleg- en beheerkosten is het rendement vele malen hoger. Mensen die weer contact maken met elkaar, de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen woonomgeving, mensen die zich opladen in een natuurlijke omgeving. Probeer dat maar eens in harde euro’s uit te drukken. 

Frans Reulink
Directeur/eigenaar de Enk Groen & Golf 
De Vernieuwers