Robots nemen de golfbaan over
29 september 2017
Ze komen voor dag en dauw en voordat de vroegste vogels hun golfclubs hebben kunnen pakken zijn ze alweer verdwenen. Volledig automatisch doen zij hun werk, geruisloos stil en uiterst nauwkeurig. Ze leveren precisiewerk zonder de focus te verliezen. Ze zijn de rechter- én de linkerhand op de golfbaan en maken mensenhanden overbodig. Nee, dit is niet het script voor een nieuwe Terminator-film, maar een gewone ‘werkdag’ van onze maairobots. Science fiction? Science wel, fiction niet.
Voorsprong
Bij de Enk Groen & Golf zetten wij deze gerobotiseerde maaimachines al jaren in. En als het aan ons ligt, bouwen we die ontwikkeling nog verder uit. Omdat deze robots sneller, nauwkeuriger, rechter en vormvaster maaien dan welke mensgestuurde machine dan ook. Omdat ze niet gebonden zijn aan traditionele werktijden en dag en nacht inzetbaar zijn. En omdat ze data kunnen verzamelen over de conditie van de grasmat zodat precisiebeheer mogelijk wordt. Met minder water, CO2-uitstoot en gewasbeschermingsmiddelen. Daarmee zetten we de golfer én het milieu op voorsprong. 

Werkloze greenkeepers?
Dus die greenkeepers kunnen wel de laan uit? Nou, nee. Hoe slim die gps-gestuurde, dataverzamelende robotmaaiers ook zijn, onze greenkeepers zijn nóg slimmer. Zij zorgen ervoor dat de robots weten wat ze moeten doen en waar. Zij zijn ook degenen die de data interpreteren en daar actie op ondernemen. Zij hebben de kennis en de ervaring, de robots de inzetbaarheid en de precisie. Bij de Enk Groen & Golf zien we dat als het volmaakte partnerschap tussen mens en machine: ze versterken elkaar. De rol van de greenkeeper wordt daarbij alleen maar belangrijker. Want golfbaanbeheer en kortgrasonderhoud, dat is niet alleen een ambacht, dat is een wetenschap. 

Gerard van der Werf
Directeur/eigenaar de Enk Groen & Golf 
De Vernieuwers