De Enk koopt nieuwste generatie belijningsrobot
24 juli 2020 Kortgrasbeheer, golf, sportvelden, innovatie
Vorig jaar kwam De Enk in het nieuws met de volautomatische belijning van de voetbalvelden van Vitesse. Nu zetten zij een nieuwe stap voorwaarts met de aanschaf van De Turf Tank One, de nieuwste generatie belijningsrobot. De Enk kocht de innovatieve machine van leverancier Milati Grass Machines BV.
Meer gemak, minder tijd
De Turf Tank One kan meer dan alleen voetbalvelden belijnen. Ook trainingslijnen zitten standaard in het programma, net als heel veel andere mogelijkheden. De lijnen zijn strakker en nauwkeuriger dan handwerk. Het robotiseren van dit werk bespaart veel tijd. De Enk is ook erg te spreken over het bedieningsgemak. Extra lijnen kunnen via de tablet in het schema worden gezet. De machine voert ze dan automatisch uit. De machine wordt bestuurd met gps en doet zijn werk zowel op natuurgras als op hardere ondergronden. Dat maakt de robot ook geschikt voor ander werk, zoals het belijnen van parkeerplaatsen. 

Van voetbal naar recreatiestrook
De robotbelijner is voor het eerst geïntroduceerd op voetbalvelden en in stadions zoals dat van Vitesse, waar al hij gewend was om (midden)cirkels te trekken. Dezelfde beweging maakte de machine tijdens de coronacrisis in parken, op recreatiestroken en allerlei andere locaties die geschikt zijn voor buitenrecreatie om socialdistancingcirkels te maken. De cirkels worden gezet met grasverf. Die laat de ondergrond intact en laat geen sporen achter. De verf verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. De robotbelijner is ontworpen voor gras, maar kan ook andere ondergronden zoals kunstgras en asfalt aan. Dat maakt de machine veelzijdig en breed inzetbaar. 

Nieuwe mogelijkheden
De Enk is de eerste die de Turf Tank One in Nederland heeft aangeschaft. Daarmee maakt het bedrijf zijn reputatie van vooroploper in innovatie waar. Het is een nieuwe stap in de robotisering van de afdeling kortgrasbeheer en een welkome aanvulling op het machinepark. Samen met leverancier Milati gaat De Enk de machine door ontwikkelen voor nog meer toepassingen.