De Enk onderhoudt blikvangers in Groningen
18 mei 2020 Groen, onderhoud
De Enk Groen en Golf onderhoudt de komende jaren vijf locaties in de stad Groningen die gezichtsbepalend zijn voor de stad. De locaties worden onderhouden op het hoogste niveau, beeldbestek A. Dat vraagt het nodige van het vakmanschap van de hoveniers van De Enk. 
Milieuvriendelijk 
Het gaat om het Rosarium in het Pioenpark, Stationsgebied Euroborg, de tuin langs het Natuurmuseum, de daktuin op het winkelcentrum Westerhaven en de Prinsenhoftuin. De Enk kreeg het werk gegund na een aanbesteding van de gemeente Groningen. De combinatie prijs, referenties en de inspanning om CO2 te minimaliseren gaven de doorslag. De doelstelling is om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken, onder andere door gebruik te maken van volledig elektrische handmachines, heet water voor de onkruidbestrijding en vervoersmiddelen die rijden op GTL, een brandstof die 95 procent minder uitstoot geeft dan normale diesel.
 
Specialistisch werk
Wat dit onderhoudswerk bijzonder maakt is dat er een beroep gedaan wordt op het vakmanschap van de hoveniers. Zij gaan behalve onkruid bestrijden ook specialistische klussen uitvoeren zoals rozen snoeien en beheren , strak haagsnoeiwerk, onder andere aan bijna 100 jaar oude hagen. “Particulier tuinbeheer, maar dan op gemeentelijke schaal”, vat regioleider Peter Koop van de Enk samen. 

Hinder vermijden
Het werk wordt uitgevoerd met zo weinig mogelijk hinder voor het publiek. “Dat betekent dat we gevoel willen krijgen bij het gebruik van de locaties. De Prinsenhoftuin is bijvoorbeeld voor 10.00 uur gesloten, dan kunnen we daar ongestoord aan het werk zijn. Op de daktuin Westerhaven is het tussen de middag druk met mensen die daar komen lunchen. Dat soort spitsuren willen we vermijden.”
Neusje van de zalm 
De vijf locaties zijn het neusje van de zalm op het gebied van groen in Groningen. Het gebied tussen Euroborg en Station Europapark is een groene blikvanger, het Rosarium een wandelpark in de vorm van een sprookjesachtige tuin met een grote collectie rozen. De Westerhaven-daktuin is een fraaie openbare tuin bovenop het winkelcentrum, het Natuurmuseum heeft een strook hoogwaardig ecologisch groen. 

Kroonjuweel
Kroonjuweel is de Prinsenhoftuin, een renaissancetuin, aangelegd in 1626 voor de prinsen van Nassau. De Prinsentuin is volledig ommuurd en heeft een rozentuin, een kruidentuinen en met bomen overgroeide paden, zogenaamde berceaus. Een groene oase, middenin de stad Groningen.

Gratis toegankelijk 
Deze vijf locaties zijn een toonbeeld van hoogwaardig groen waarvoor het vakkundige en specialistische onderhoud van De Enk op zijn plaats is. Het mooie is dat al deze locaties opengesteld zijn voor het publiek en kosteloos te bezoeken zijn in Groningen.  


Met dank aan Remco Vellinga voor de luchtfoto van de Prinsenhoftuin