Eerste Nederlandse Supertree te zien in Oosterhout
3 januari 2020 Supertree
De eerste Nederlandse Supertree is vanaf 20 december te bekijken in het Brabantse Oosterhout. De Supertree heeft allerlei functies die in de openbare ruimte goed van pas komen en gunt passanten een kijkje in de toekomst.
Functies
De Nederlandse Supertree is gemaakt door de Enk Groen & Golf. Het bedrijf liet zich inspireren door de Singapore Supertrees, waar ze een groot succes zijn, en maakte deze variant die voor het eerst te zien was op de Vakbeurs Openbare Ruimte. De Supertree heeft veel milieutechnisch gunstige mogelijkheden zoals het opvangen van regenwater, luchtzuivering en energieopwekking. Allemaal voordelen die met één exemplaar verwaarloosbaar zijn, maar wel veel potentie hebben op het moment dat het idee verder uitgerold wordt. In Singapore bewijzen de Supertrees al hun nut. Deze enkeling is vooral bedoeld om de discussie rondom innovatie in de openbare ruimte op gang te brengen en mensen een blik te gunnen om hoe het straatbeeld in de toekomst eruit zou kunnen zien in Nederland. 

Mooi of lelijk? 
Naast een combinatie van techniek en groen is de ‘boom’ ook een ontmoetingsplek, met een zitrand, beplanting en verlichting. De Supertree is sinds 20 december te bekijken en te gebruiken in het centrum van Oosterhout, waar op die datum symbolisch de stekker erin ging. Een sieraad voor de stad of juist lelijk? Kom kijken en oordeel zelf. 

Verder kijken
De Enk bood de gemeente Oosterhout aan om de Supertree kosteloos te installeren in het centrum van de stad, zodat de Oosterhoutse bevolking met eigen ogen kan zien hoe innovatie eruitziet. Een gebaar dat de gemeente met genoegen aangenomen heeft omdat ze graag meewerkt aan dit soort experimenten. Samen met haar burgers kijkt ze verder dan de dag van vandaag.

Wie volgt?
De Supertree is op tournee door Nederland. In november en december was hij te gast in Hillegom, de komende maanden in Oosterhout. Daarna gaat hij door naar een andere gemeente. Gemeenten die interesse hebben om de Supertree ook een tijdje te gast te hebben, kunnen contact opnemen met De Enk Groen & Golf.