Leerzame relatiedag in de Beekse Bergen
30 oktober 2019 Golf, sportvelden
Interessante presentaties van motiverende sprekers, een inspirerende omgeving met dito rondleiding, een gezellig diner en tot slot nog een virtueel spelletje golf. De Enk Groen & Golf kijkt terug op een geslaagde relatiedag, die dit jaar plaatsvond in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Die locatie is niet toevallig; De Enk en de Beekse Bergen hebben meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht zou zeggen. 
Players First
Aarni Nordqvist van de Finse Golfunie beet het spits af. Hij vertelde over de resultaten van Players First in zijn eigen land. Players First is een onderzoeksmethodiek waarbij bezoekers van een golfbaan achteraf een online enquêteformulier toegestuurd krijgen. De vragen gaan over de kwaliteit van de baan, maar ook over de aanwezige horeca, het personeel, de parkeergelegenheid en alles eromheen. Nordqvist liet in zijn presentatie zien dat er snel goed meetbare resultaten mee te behalen zijn. Opvallend is het verschil tussen leden en incidentele spelers. Leden kijken vooral naar de horecafaciliteiten en het personeel en dergelijke, terwijl incidentele spelers de kwaliteit van de baan het belangrijkst vinden. 

Steeds compacter
Innovatie manager William Boogaarts van De Enk vertelde vervolgens over de reizen die hij maakte langs verschillende golfbanen in Europa en over de innovaties die hij daar zag. Eén trend is hem speciaal opgevallen: golfbanen worden steeds kleiner. 18 holes is nu nog de standaard. De roep om 9 holes wordt steeds groter, terwijl 200 jaar geleden 24 holes nog normaal was. Hieruit spreekt de behoefte van de moderne golfer; die wil meer in minder tijd en dus een compactere golfbaan. 

Drones nemen het over
Arthur Berends nam het stokje over met een presentatie over de technische kant van golfbaan- en kortgrasonderhoud. De introductie van de robotmaaier is alweer enkele jaren geleden, maar de robotisering staat niet stil. Steeds meer standaardtaken zullen door robots overgenomen worden. De Enk werkt nu aan een robotbunkerharker. Arthur gaf de aanwezigen ook een kijkje in de toekomst. Is daarin een rol weggelegd voor drones? Komt er aan het onderhoud van greens en bunkers straks geen mankracht meer te pas? Zeker is dat de greenkeeper van de toekomst steeds meer bezig zal zijn met het interpreteren van data. 

Nieuw succes in een potdichte markt
De directeur van vakantieparken Libéma, Niels de Wildt, liet daarna zien dat er in een overvolle markt toch nog ruimte kan zijn voor nieuwe concepten als ze slim weggezet worden. Libéma vakantieparken deed het met nieuwe vakantiebungalows die overnachten tussen de wilde dieren mogelijk maken. Daarin ligt volgens de Wildt ook de overeenkomst tussen de Beekse Bergen en De Enk die op het gebied van golf ook te maken heeft met een markt die ogenschijnlijk potdicht zit. Door buiten de gebaande paden te denken kun je toch nieuwe succesvolle concepten implementeren, liet hij zien. 

Entertainment
De 30 golfbaan- en kortgrasrelaties mochten vervolgens met de rangers van de Beekse Bergen mee om de beesten te voeren. De rangers vertelden over wat er allemaal bij komt kijken om het wild te onderhouden en wat de Beekse Bergen bijdraagt aan het fokprogramma en natuurbescherming. Ook de golfliefhebbers kwamen nog aan hun trekken. Met een echte club en een echte bal konden zij afslaan op een virtuele golfbaan. Er was zelfs een competitie aan verbonden. De winnaar was Joop Mikkers van Golf & Countryclub Tongelreep. Hij mag met zijn gezin een weekend gaan logeren in één van de nieuwe vakantiebungalows tussen de wilde dieren.