Marineterrein Amsterdam krijgt bloemrijke gazonstrook
4 januari 2021 Groen
Het Marineterrein in Amsterdam heeft een gerenoveerd gazon. Een deel daarvan hebben we voorzien van bollen en bloemenzaad, zodat het terrein vanaf februari volgend jaar continu in de bloemen staat. Zo wordt het terrein een kleurrijke omgeving die niet alleen aantrekkelijk is voor mensen, maar ook voor bijen, insecten en andere dieren.  

Renovatie gazon
Het Marineterrein in Amsterdam is voor een deel openbaar gebied dat bestemd is voor recreatie. Eerder dit jaar kregen we de opdracht om er social distancing cirkels te maken met onze robotbelijner. Recreanten konden binnen deze cirkels op veilige afstand van elkaar van de zon en de omgeving genieten. Het viel ons toen op dat de staat van het gazon niet bijzonder goed was. We hebben voorgesteld om het te renoveren. Die opdracht hebben we gekregen en uitgevoerd.

Het hele jaar bloemen
Een volgende stap was het verbeteren van de biodiversiteit op het terrein. Het Marineterrein is deels ook een onderzoekslocatie waar allerlei pilots gedaan worden. Biodiversiteit is daarbij een belangrijk onderwerp. Om die te vergroten hebben we een voorstel gedaan: breng bloembollen en een bloemmengsel aan in het gazon, aan de rand van de recreatiestrook. Het plan hebben we verder uitgewerkt en begin november zijn de bloembollen gepoot. Binnenkort – zodra het weer het toelaat – brengen we ook nog een bloemmengsel aan. Het resultaat is volgend jaar een uitbundige bloemenzee. Van februari tot en met juli bloeien de krokussen, tulpen, narcissen, hyacinten en sieruien. Vanaf mei/juni gaat dan ook het bloemenmengsel met onder andere duizendblad, margrieten, avondkoekoeksbloem, rode klaver en boterbloemen meedoen. De combinatie geeft het hele jaar door mooie, gevarieerde beplanting. Goed voor de bijenpopulatie en die van andere insecten.