NIKE krijgt ontmoetingsplein met skate en ontspanning in de hoofdrol
14 oktober 2021 groen
NIKE heeft het entreegebied bij haar Europese hoofdkantoor in Hilversum een complete make-over gegeven. Dit onderdeel van de campus bestaat uit twee delen waar een weg tussendoor loopt. Dankzij dezelfde vormgeving zijn de twee delen nu met elkaar verbonden. De boulevard kreeg een geïntegreerde skatebaan en het aangrenzende plein is een hoogwaardige en veelzijdige ontmoetingsruimte geworden. De Enk Groen & Golf mocht als onderdeel van het bouwteam het plan mee uitwerken en uitvoeren.
Werken in een bouwteam
Na een uitnodiging en presentatie zijn we als partner toegevoegd aan het bouwteam met daarin onder andere BK Ingenieurs. Werken met een bouwteam betekent dat iedere partner zijn specifieke kennis en kunde op de juiste manier kan inzetten. Zo hebben we met onze bijdrage het ontwerp van Bureau B+B verder uit kunnen werken. We hebben onder andere de plaatsing van de grote bomen op het plein uitgewerkt en het maatwerk van het natuursteen. We kregen ook waardevolle input van de partners uit ons kennisnetwerk. Belangrijke stappen waren materialisatie, de kwekerijen op het juiste moment bezoeken zodat we de geselecteerde bomen konden meenemen en het natuursteen compleet uitwerken in 3D.

Boulevard en plein
De gerealiseerde buitenruimte bestaat uit een publiek toegankelijke boulevard die de kantoren van NIKE met elkaar verbindt. De boulevard is ingericht als verblijfsruimte die aansluit op het plein, met een geïntegreerde skatebaan en ruimte voor foodtrucks. Bij de realisatie is gebruikgemaakt van bijzondere materialen. De trap en de zitpartij zijn van natuursteen. De bestrating bestaat uit grootformaat betontegels van 120 x 120 centimeter en 60 x 120 centimeter. Ze zijn gelegd in een speciaal patroon. Door de aanplant en herplant van veel grote bomen oogt de openbare ruimte direct groen en is aantrekkelijk om in te vertoeven.  

Ondergronds
Er is ook veel werk verricht dat niet direct zichtbaar is. Ondergronds hebben we in coördinatie kabels en leidingen van nutspartijen verlegd. In samenwerking met een installateur zijn de kabels en leidingen die nodig zijn voor het gebruik van het plein aangelegd. Ook voor het regenwater is er een oplossing: dat wordt gebufferd in units en daarna geïnfiltreerd in de sterk waterdoorlatende Hilversumse zandgrond.

NIKE heeft de nieuwe homecourt in september in gebruik genomen.