Project Fenix in Rotterdam krijgt daktuin op grote hoogte
18 november 2019 Daktuin
Het afgelopen jaar heeft De Enk Groen & Golf gewerkt aan een bijzonder project in de Rotterdamse Haven. Bovenop de Fenixloodsen, gebouwd in 1922, heeft Heijmans 212 nieuwe loftappartementen gebouwd. Daarbovenop heeft De Enk een daktuin gerealiseerd die bestaat uit verschillende sedumdaken, een verharde passage en een binnentuin. Het project is in november 2019 klaar.
Nieuwe bestemming
De Fenixloodsen liggen tegenover Hotel New York en de Rijnhavenbrug. Ze zijn destijds gebouwd vanwege de uitbreiding van de Holland Amerika Lijn. Het bouwwerk heette toen de San Franciscoloods en was maar liefst 360 meter lang. Nu krijgt de loods een andere bestemming en is er bovenop de loods bijna 45.000 m² aan woonruimte gebouwd. Daarmee is het bouwproject één van de grootste in Nederland. De lofts zijn volledig ingedeeld naar de wensen van de kopers.
 
Daktuinen in verschillende delen
Bovenop dit unieke woonconcept realiseerde De Enk het afgelopen jaar een oase van groen op grote hoogte. De daktuin bestaat uit verschillende delen. Er zijn 9 sedumdaken met een totale oppervlakte van 1850 m², er is een verharde passage van ongeveer 350 m² aangebracht en een binnentuin van ongeveer 1800 m² waar de bewoners van de appartementen en de loftwoningen kunnen ontspannen en elkaar kunnen ontmoeten om te genieten van een stuk groen binnen in het gebouw. 

Op grote hoogte
Het werken op grote hoogte was een van de factoren die dit project zo uitdagend maakte. Het hoogste dak is namelijk 55 meter hoog. Een aparte sensatie voor de medewerkers van De Enk. Zekeren aan de valbeveiliging was wel nodig. Zij hadden in dit deel van de Rotterdamse haven ook veel last van de wind. Extra voorzieningen tegen het afwaaien van de sedumdaken waren noodzakelijk. 

Passage en binnentuin
De passage heeft een minimale opbouw met een constructie van maximaal 7 centimeter, een uitdaging om dat voor elkaar te krijgen. De Enk heeft hier schellevis-tegels van 80 x 80 en 5 centimeter dikte gelegd met een tegeltiller. De uitlijning is in samenspraak met de architect gedaan.  Ook bij het realiseren van de binnentuin was het een uitdaging om efficiënt om te gaan met de beperkte ruimte en dakbelasting. Het dak is ingedeeld in drie verschillende belastingklassen. Dat is te zien aan de verschillende opbouwhoogtes. De Enk legde in dit deel tegels op tegeldragers, plaatste cortenstalen verhoogde bakken, verharde de wandelpaden met split en maakte terrassen en een vlonder met pergola. Het resultaat is een gevarieerde daktuin met verschillende materialen. 

De uitdagingen
De uitvoerder van De Enk vertelt: “Bij het realiseren van daktuinen heb je te maken met beperkte ruimte en belastbaarheid van het dak, het is dan soms ook een uitdaging om dit gestructureerd te laten verlopen zonder dat je dubbele werkzaamheden aan het uitvoeren bent. Een ander uitdaging was het plannen rondom de bouwwerkzaamheden, door een goed contact met de uitvoerders van de bouw is dit soepel verlopen.”