Spaarnelicht Heemstede krijgt daktuin en parklandschap
14 september 2020 Daktuinen
Waar eens het Spaarne ziekenhuis stond, staat nu nieuwbouw. De laatste fase van de herontwikkeling van het terrein is op dit moment in uitvoering. Onder de overkoepelende naam Spaarnelicht verrijzen er twee woontorens met de namen Dageraad en Horizon en een nieuw parklandschap, als invulling van het maaiveld eromheen. Tussen de gebouwen komt een groenrijke tuin, die dankzij de parkeergarage eronder als daktuin wordt aangelegd. 
Zorgeloos Groen
Rond de gebouwen komt een nieuw parklandschap, ontworpen door Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, met hagen, bomen en glooiende wandelpaden. Op het dak van de halfverdiepte parkeergarage komt een intieme, beschutte daktuin voor de bewoners, met beukenhagen en vaste planten in diverse kleuren, volgens het Zorgeloos Groen-concept dat in ieder seizoen een groenbeleving garandeert. Het beplantingsplan is van de hand van Anet Scholma van buro Mien Ruys. De Enk Groen & Golf legt de daktuin aan. 

Recht en hoekig
De daktuin ligt een meter boven het maaiveld en geeft toegang tot het omliggende park dat op zijn beurt weer grenst aan de rivier het Spaarne. In de daktuin wordt de structuur bepaald door de rechte paden die bestaan uit grijze tegels in verschillende tinten en maten. Eind oktober vult De Enk de  plantvakken met vaste planten en meerstammige struiken. 

Ontwerp, ontwikkeling en uitvoering
Half augustus is De Enk begonnen met de aanleg van de daktuin. Spaarnelicht is een ontwikkeling van VOF aan het Spaarne (samenwerking Slokker Vastgoed en Synchroon) in samenwerking met de gemeente Heemstede. Het ontwerp is van architect Groosman.