Studenten Nordwin College brengen praktijkbezoek aan Ureterpvallaat in Drachten
5 oktober 2020 Groen
Het schooljaar is weer begonnen en een nieuwe lichting studenten die heeft gekozen voor de groensector is met de opleiding gestart. Studenten van het Nordwin College in Leeuwarden krijgen gelijk te maken met het praktijkgerichte karakter van hun opleiding. Op 30 september brachten zij een bezoek aan een project van De Enk. Regioleider Peter Koop ontving ze en nam ze mee op veldexcursie.
SamenFIKS
Peter Koop is sinds enkele jaren bestuurslid van SamenFIKS, een organisatie die zich inzet voor de groensector in het noorden van het land. SamenFIKS verbindt jongeren die de groensector in willen met organisaties en bedrijven zoals de Enk Groen & Golf, waar Peter werkzaam is. Dat doen ze voornamelijk met praktijkopdrachten. “Als groensector investeren we op die manier in de toekomst van ons mooie vak”, zegt Peter Koop. 

Duurste machine
De studenten aan de richtingen Recreatie & Natuur en Hovenier kwamen naar het Van der Valk hotel in Drachten. Peter Koop vertelde daar over De Enk. Van ArenA tot amateursportveld, alle aspecten van het vak kwamen aan bod. Daarna mochten de studenten hun van tevoren opgestelde vragen stellen. Zij bleken zich op heel diverse manieren ingelezen te hebben. De vragen varieerden van ‘Heeft De Enk kennis van flora en fauna?’ en ‘Leidt robotisering tot minder banen?’ tot ‘Wat is jullie duurste machine’. 

Spoedcursus
Vervolgens bezocht de groep onder leiding van voorman Sytze Batema een project dat De Enk in 2016 aangelegd heeft en dat nu bij het bedrijf in onderhoud is: de Ureterpvallaat in Drachten. Aan de hand van dat project legden Peter en Sytze uit hoe een aanbesteding in zijn werk gaat, hoe men omgaat met de kabels en leidingen die er liggen, hoe je een klic-melding doet, wat de rol is van opdrachtgever en opdrachtnemer in een project en hoe toezichthouden in zijn werk gaat. In vogelvlucht werden de studenten meegenomen in de geschiedenis, voorbereiding, uitvoering en het resultaat van het project. Peter Koop noemde de excursie een spoedcursus projectuitvoering. 

Nooit verwacht
De studenten reageerden enthousiast en vonden het een superinteressante ochtend. Een van hen zei dat hij nooit verwacht had dat er zo veel kwam kijken bij een groenproject. Leraar Bauke van der Meulen zei achteraf: “Zo krijgen de studenten aan het begin van hun studie mee hoe breed een hun vak kan zijn.” De studenten gingen naar huis met een De Enk-emmer. 

P.S.: SamenFIKS zoekt nog sponsors/stipers om dit soort mooie projecten breed uit te kunnen diepen.