Villatuin Oranje Fonds Utrecht wordt glooiend landschap
16 april 2019 Groen, terreininrichting
In 2007 was het nog een parkeerplaats met betonklinkers, een antieke bouwkeet en wat restjes groen. Nu is het een villatuin die uitnodigt om te wandelen, te ontmoeten of simpelweg van het groen te genieten. De tuin van het pand aan de Maliebaan onderging in opdracht van zijn nieuwe eigenaar – Het Oranje Fonds – een totale transformatie. 
Plek met allure
Ronde vormen, meanderende paden, veel groen en tal van ontmoetingsplaatsen. De directie wilde een plek met allure om allerlei gasten in te kunnen ontvangen. Zowel het pand als de tuin moesten daarom een toegankelijke uitstraling krijgen. Het Oranje Fonds wilde een tuin met veel groen die een lust voor het oog is voor zowel medewerkers, die vanuit het kantoor uitkijken op de tuin, als bezoekers. Een tuin waarin het aangenaam verpozen is en waarin parkeren nog steeds mogelijk is. Al die wensen vertaalde Bram Breedveld en Ed Joosting Bunk van LANDLAB Landscape Architects uit Arnhem in een ontwerp dat deze relatief kleine tuin toch een landschappelijke uitstraling geeft, inclusief een duidelijk zichtbare glooiende beweging vanaf de veranda. 

Eigen ontwerp
In de verassend organische tuin is ruimte voor monumentale bomen, verkoelende waterpartijen, geïntegreerde parkeerplekken en zitgelegenheden die goed passen bij zowel de esthetische als de praktische bedoelingen van de tuin. De intieme ovale bank is een eigen ontwerp van Landlab dat het oorspronkelijke podium op de plek, dat weinig gebruikt werd, vervangt. 

Aanleg en onderhoud
De Enk Groen en Golf tekende voor de aanleg en heeft ook meegedacht over de technische uitwerking van het ontwerp. “Samen met de architect hebben we invulling gegeven aan het proces en de materialen”, vertelt projectleider Wim Lentink van de Enk. “Voor de toegangsweg hebben we bijvoorbeeld Decoflex geadviseerd, een soort asfalt dat afgestrooid wordt met grint dat past bij het ontwerp. Slijtvast en toch in stijl. De pergola op de parkeerplaats hebben we met klimplanten laten begroeien zodat de geparkeerde auto’s uit het zicht staan voor diegenen die van binnenuit naar buiten kijken.” De Enk tekende ook voor het grond- en straatwerk, de beplanting en het aanleggen van de bron en waterloop op het terrein. De eerder genoemde bank is ook door de Enk geplaatst. Sinds de voltooiing van het project heeft de Enk het terrein in onderhoud.