Zorglocatie J.P. Heije in Oosterbeek krijgt multifunctionele waterspeelplaats
12 juni 2019 Terreininrichting
Op de zorglocatie J.P. Heije van Pluryn in Oosterbeek wonen kinderen en jongeren die vastgelopen zijn in hun ontwikkeling. Voor hen, maar ook voor de kinderen uit de buurt, legt de Enk op dit moment de laatste hand aan een waterspeelplaats. 
Afleiding en verbinding
De multifunctionele waterspeelplaats heeft rotspartijen, een beekloopje en verschillende speelobjecten. Het is een natuurlijk minilandschap met een grassentuin, waterval en een zandeiland, waarin zand en water een grote rol spelen. Door sommige van de objecten loopt water en staat er maximaal 50 centimeter water in. Kinderen kunnen erin spelen, ontdekken en ontmoeten. Het landgoed Hoog Oorsprong, waar de zorglocatie gevestigd is, was ooit bedoeld om jongeren met complexe problemen te beschermen tegen de buitenwereld. Nu wil J.P. Heije juist de verbinding maken met omwonenden en inwoners van Renkum. De tuin wordt daarom gedeeltelijk opengesteld voor buurtbewoners. Met de aanleg van de waterspeeltuin geeft de instelling de kinderen niet alleen afleiding, maar ook de mogelijkheid om mee te doen met andere kinderen in de buurt.

Kindvriendelijke rotsen
De waterspeelplaats was eerder een grasveld. Ooit heeft er een gebouw gestaan. Daarvan werden tijdens het voorbereidend werk stukken riolering en fundering gevonden onder het grasveld. De Enk heeft gezorgd voor de transformatie naar waterspeelplaats. Naast het aanleggen van de waterpartijen inclusief de watertechniek, hield dat in dat de rotsen op een kindvriendelijke manier neergelegd moesten worden zodat de kinderen kunnen klimmen en klauteren zonder zich te bezeren. Er is veel moeite gedaan om de voorstellen zo getrouw mogelijk te realiseren. 

Nog even geduld
De kinderen zijn nieuwsgierig, maar moeten nog even geduld hebben. Op donderdag 4 juli wordt de waterspeelplaats officieel geopend en in gebruik genomen.