Weg met asfalt
4 mei 2018
Bouwen in het groen, is dat een goed idee? Dat vroeg ik mij in navolging van minister Ollongrens uitlating in mijn vorige column af. De minister joeg er menigeen mee tegen zich in het harnas, maar ik denk dat haar plan zo gek nog niet is. Op twee voorwaarden. Eén: we nemen afscheid van onze vastgeroeste ideeën over bouwen en wonen. En twee: we doen hetzelfde met vervoer en infrastructuur. Want in de stad van de toekomst is geen plaats meer voor asfalt.
Infrastructuurloos
Drastisch? Ik vind van niet. Een paar decennia geleden kookten en stookten we er nog lustig op los op zo’n beetje alles wat maar voor handen was. Gas bijvoorbeeld. Nu zijn we ervan doordrongen dat dat geen toekomstbestendig model meer is. En dus gaan we het anders doen. De gasaansluitingen verdwijnen op afzienbare termijn uit onze woningen, die ontwikkeling is al in volle gang. Wat volgt zijn de elektriciteitsaansluitingen en de rioolnetwerken. Huizen worden steeds meer zelfvoorzienend. Die ondergrondse infrastructuur hebben ze dan alvast niet meer nodig. En als we dat onder de grond voor elkaar kunnen krijgen, dan kan het ook boven de grond. 

Ander uitzicht
Wat mij betreft stopt die ontwikkeling niet bij de huizen, ook onze wegen moeten groener. En daarom pleit ik ervoor om ze niet meer aan te leggen. Geen asfalt in de groene steden van de toekomst. Maar hoe komen we dan van A naar B? Ook daarin zien we nieuwe trends die zich razendsnel ontwikkelen. Geen bezit meer, maar gebruik. Als ik aanhaak op die ontwikkeling, denk ik aan centrale systemen met verzamelpunten die het vervoeren van mensen mogelijk maken zonder dat daar asfalt aan te pas komt. Hebben we gelijk ook geen parkeerplaatsen meer nodig in die nieuwe wijken. Kijk je eens tegen groen aan in plaats van tegen blik. 

Ik daag je uit
Misschien vind je het nu nog moeilijk om voor te stellen, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. De tijd haalt ons voortdurend in met innovaties waar we niet eens zo lang geleden helemaal geen weet van hadden. Ik weet zeker dat dat met asfaltloze wijken ook gaat gebeuren. Hoe dat er allemaal uit gaat zien? Bij de Enk hebben we daar allerlei ideeën over, maar we kunnen het niet alleen. En daarom daag ik je uit: laat jij je ook niet remmen door vastgeroeste patronen en droom je net als wij van een écht groene toekomst, denk dan met ons mee. Want de weg naar de toekomst is geplaveid met vernieuwende ideeën, niet met asfalt. 

Frans Reulink
Directeur/eigenaar de Enk Groen & Golf 
De Vernieuwers