Vitamine G
30 november 2021
Ziekenhuizen, daar kom je om beter te worden. En groen kan daarbij helpen, al voor je er goed en wel binnen bent. Daar had ik het over in mijn vorige column. Maar je hoeft niet ziek te zijn om te profiteren van de voordelen van groen. Iedereen heeft er baat bij, al staan we daar niet altijd bij stil. 

Wetenschap
Nu loop ik de kans dat u denkt: ‘Nogal wiedes dat die Reulink dat zegt, wij van WC-Eend adviseren immers WC-Eend’. Maar ik heb dit niet zelf bedacht. Verschillende wetenschappers in Nederland hebben er onderzoek naar gedaan. En zij ontdekten dat planten en bomen veel meer voor ons doen dan de lucht zuiveren en ons verrassen met bladeren, takken en bloemen. Eén van die wetenschappers is Jolanda Maas. Zij gaf haar onderzoek de alleszeggende titel ‘Vitamine G’. Met de G van Groen. Niet van Gezondheid. Of van Geneesmiddel. Al liggen die drie wel opvallend  dicht bij elkaar.

Bewegen
Om maar eens een voorbeeld te noemen: een groene omgeving stimuleert bewegen. Ik zie het dagelijks om me heen: kinderen in speeltuinen, joggers en fietsers in parken en zelfs ouderen zetten letterlijk hun beste beentje voort in een groene omgeving. En dat is goed nieuws dat door de afdeling fysiotherapie van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag heel goed opgepakt en in de praktijk gebracht is. Met de Bronovo Beweegtuin. Een mooi voorbeeld van hoe groen en mensen elkaar vooruit helpen. 

Goed nieuws
En er is meer goed nieuws. Uit diezelfde onderzoeken komt ook naar voren dat groen weldadig is voor dementerende bejaarden. Het brengt ze rust, ze voelen zich op hun gemak en er zijn zelfs gevallen bekend waarin groen herinneringen naar boven bracht. Ik word daar blij van. En daarom hoop ik dat ook deze bevindingen niet op de plank blijven liggen, dat we er wat mee doen. Want Vitamine G is goed voor iedereen. En je hoeft er je eigen risico niet eens voor aan te spreken. 

Frans Reulink
Directeur/eigenaar de Enk Groen & Golf 
De Vernieuwers